Vad är lasermärkning och varför är lasermärkning rätt för er?


Lasermärkning är en teknik som används för att göra högkvalitativa och permanenta märkningar på olika produkter. Det innebär att man med hjälp av en märkutrustning som har en högeffektiv laserstråle märker text, siffror, loggor och olika koder. Lasermärkning skiljer sig från mekanisk märkning då det är helt fritt från förbrukningsmaterial.

När används lasermärkning?


Märkning överlag används ofta i samband med spårbarhet för industrin. Det handlar om att kunna märka en detalj med information för att kunna spåra materialets ursprung (Läs mer om spårbarhet här). Lasermärkning används när märkningen ska vara grund, snabb och utan förbrukningsmaterial. Vill man märka en QR-kod är lasermärkning att rekommendera då tekniken har förmåga att skapa kontrast i sin märkning.
I och med den ytliga märkningen är det lämpligt i de fallen där märkytan inte utsätts för lika mycket slitage. Ska man märka en yta som man tror kommer att slitas mycket på, är det bättre att se över en mekanisk märkteknik, så som t.ex nålprägling (Läs mer här).

Vad finns det för utrustning?


När det gäller utrustning för lasermärkning finns det några saker att tänka på. I och med säkerhetsrisken ska en effektfull laser vara i en kabinett. En smidig lösning kan då vara ett se över en så kallad "allt i ett"-laser där man köper helhetslösningen, detta skapar ofta en effektiv produkt som dessutom är säkerhetsklassad och färdig för vem som helst att använda.
Laserutrustning går även att dela upp i två tekniker. Fiberlaser samt CO2-laser. Fiberlaser är mer lämpad för märkning i metall och plast medan CO2-lasern lämpar sig mer för trä, akryl, glas, papper, Textilier, plast, folie & film, läder samt sten.

Vilka material går att märka på?


Som ovan nämnt går det bra att lasermärka de flesta material. Vi jobbar dock uteslutande med Fiberlaser och erbjuder då utrustning för märkning i metall eller plast.

Vår samarbetspartner


När det gäller utrustning för lasermärkning har vi valt att jobba ihop med Technomark. Technomark är en fransk leverantör av märkutrustning och jobbar aktivt för att ha marknadens smartaste och mest användarvänliga mjukvara.

Vi är en komplett leverantör av märkutrustning


Lindholm & Stribo erbjuder kompletta och konkurenskraftiga lösningar för industriell märkning. Vi jobbar med flera olika leverantörer och håller oss hela tiden uppdaterade för att, genom vår egen serviceorganisation, kunna erbjuda service och support. 

För oss är det viktigt att ni ska få en trygg och effektiv lösning baserat på erat behov. Därför erbjuder vi kostnadsfri konsultation och testmärkning.